U nedavnom intervjuu u emisiji RTS-a, načelnik Klinike za hematologiju Kliničkog centra Srbije govorio je o limfadenokarcinomu i naglasio važnost prepoznavanja njegovih simptoma. Dr. Darko Antić objasnio je da je limfom kancerogeno stanje koje zahvaća limfne čvorove, a manifestira se znakovima poput povišene tjelesne temperature, obilnog znojenja, smanjenja težine i povećanja limfnih čvorova.

Glavni je naglasak, kako je naveo Antič, davanje prednosti pacijentima koji imaju vidljive znakove natečenih limfnih čvorova, podvrgnuti su kirurškoj biopsiji te im prije liječenja patolozi pregledaju uzorke. Ipak, ključno je uzeti u obzir druge simptome kao što su stalna vrućica, uporan kašalj, opća iscrpljenost, prekomjerno znojenje i razni drugi.

  • Nema sumnje da je genetika glavni faktor koji pridonosi profilu rizika ovog stanja. Antić tvrdi da ova dugotrajna stanja zahtijevaju različite mogućnosti liječenja. Uz to, Antić ističe nadolazeće smjernice za liječenje, koje će biti predstavljene danas, a koje će staviti naglasak na ranu intervenciju i pružiti poboljšane alternative liječenja prilagođene jedinstvenim karakteristikama svakog pacijenta.

Prema Anticiu, postignut je napredak u dijagnostičkim prijedlozima i dubljem razumijevanju bolesti, što je rezultiralo svježim preporukama za liječenje. To omogućuje točniju klasifikaciju pacijenata i mogućnost prilagodbe liječenja kako bi odgovaralo specifičnim okolnostima svakog pojedinca. Kao rezultat toga, liječenje se može započeti ranije i mogu se napraviti optimalniji izbori na temelju različitih osobina pacijenta.

Dodatni sadržaj:

Kao i kod mnogih od nas, mrkva je bila česta pojava na vašem stolu, zahvaljujući vašim majkama i bakama. U raznim pripremama – svježim, kuhanim, pečenim, pa čak i u salatama – bili ste potaknuti da u njima uživate bez ikakve zadrške, pritom podsjećajući na njihova čuvena svojstva za poboljšanje oka. Kao i većina djece, vjerojatno ste ih konzumirali bez razmišljanja.

Zašto bi itko želio biti ismijan zbog nošenja naočala tijekom godina formiranja? Danas je općepriznato da ne postoji nikakva znanstvena potvrda da konzumacija mrkve ima bilo kakav povoljan učinak na vid. U stvari, priča o mrkvama koje poboljšavaju vid potpuna je izmišljotina koju je smislila britanska vojska tijekom Drugog svjetskog rata kako bi prikrila povjerljivu radarsku tehnologiju koju su koristili.

Britanski dužnosnici proširili su mišljenje da njihovi piloti konzumiraju velike količine mrkve, prigodno zanemarujući spomenuti da je pravi uzrok poboljšane preciznosti i učinkovitosti njihovih pilota usvajanje radarske tehnologije. Tijekom djetinjstva nismo bili zavedeni samo mitom o mrkvi, već i brojnim drugim smjernicama naših starijih koje su se, nakon detaljnijeg promatranja, pokazale potpuno neutemeljenima. Čini se da je naše vjerovanje u njihovu sveznajuću mudrost bilo daleko od točnog.

U području prastarih izreka, postoje intrigantni prijedlozi koji zagovaraju ili prekomjerno jedenje ili potpunu apstinenciju od hrane kao sredstvo za borbu protiv bolesti. Međutim, Američko pulmološko društvo odlučno se usprotivilo ovoj ideji, naglašavajući opasnosti gladovanja, osobito kada su naša tijela već ugrožena i trebaju hranu.

Kako bismo se učinkovito borili protiv bolesti, bitno je da naše tijelo dobije dovoljno tekućine i hranjivih tvari. Sve ekstremne mjere poduzete u tom pogledu samo će ometati ili čak ometati ovaj vitalni proces. Određenog dana liječnik smatra da je potrebno izaći iz kuće kako bi nabavio jabuku. Iako prethodna preporuka možda ne predstavlja isti stupanj opasnosti i opasnosti, teško da se može smatrati čvrsto utemeljenom na znanstvenoj potpori.

Kada je u pitanju prehrana, jabuke su odličan izbor zbog niske kalorijske vrijednosti, minimalne masnoće i obilja antioksidansa koji potiču zdravlje stanica. Unatoč tome, važno je napomenuti da samo konzumiranje jabuka, bez uključivanja drugih zdravih načina života, neće imati značajan utjecaj na potrebe pojedinca za medicinskom njegom iz statističke perspektive.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here