Glumica Marija Petronijević, koju svi pamtimo kao doktorku Ivanu iz kultne serije “Selo gori, a baba se češlja”, pre nekoliko godina je grad zamenila selom i uživa u sadnji novih biljaka. Tako je uspela da odgaji čak i pinjole, a potom je odlučila da proba i novu sortu zelene salate.

  • Preobrazila je Visibabin rodni grad u svoju osobnu utopiju, mjesto gdje nalazi čisto blaženstvo uz svoje voljene. Selo je okruženo prekrasnim prirodnim krajolikom, ispunjenim pripitomljenim životinjama i bujnim biljkama koje njeguje s bezgraničnom ljubavlju i predanošću.Možete li me obavijestiti o vrsti salate koja se poslužuje?

    Posebna vrsta salate o kojoj je riječ je fascinantna sorta poznata kao Lolla Rosa, poznata po svojim crvenim listovima i prepoznatljivim kovrčavim rubovima. Za razliku od ostalih salata, ne stvara glavice, ali je nutricionisti izuzetno cijene zbog obilja vitamina A i C, te željeza, kalija i vlakana. Zapravo, vjeruje se da sadrži 100 puta više antioksidansa od obične zelene salate.Marijin vrt može se pohvaliti divnim nizom sorti bosiljka, uključujući Genovese, Green Globe i Purple. Dodatno, vrt krasi i zadivljujući miris smilja.

    Marija je napomenula da je Duja dok je skupljao smilje iskazivao koliko je njegov miris opojan i kako je to za nju potpuno nova aroma. Lavanda, koja je također uzgojena iz sjemena, mogla se naći na tlu. Nadalje, Marija je ponosno podijelila svoj uspjeh uspješnog uzgoja sadnica pitomog kestena.Ove godine zadivljujuća glumica istražuje korištenje šljunka kao medija za sadnju za svoje eksperimente s rajčicama, pokazujući svoju jedinstvenu ljepotu.

Fotografija ispunjena šljunkom prikazuje niz rajčica bez ikakve zemlje. No, unatoč nedostatku tradicionalnog sadnog materijala, rajčice uspijevaju. Hrani se iz vode, koja ispunjava njihov određeni prostor na način poput plime i oseke. Voda nosi bitne hranjive tvari, osiguravajući da korijenje može disati, a istovremeno pruža dovoljno hrane za nesmetan rast. Kako je napomenula glumica, neke od rajčica već su dale plodove.

Marija je zaključila da, iako je njezina biljka rajčice još mala i može se suočiti s izazovima s oprašivanjem i temperaturom, svaki pokušaj njezina uzgoja donosi dragocjeno znanje i iskustvo. Ona vjeruje da se ta saznanja mogu primijeniti i željno očekuje kako će se razviti njezina sorta rajčice zlatne medalje, obično žute boje.

BONUS TEKST:

Umetnost kroz Vekove: Od Antike do Savremenog Doba

Umetnost je oduvek bila izraz ljudske kreativnosti, inspiracije i težnje ka lepoti. Kroz vekove, umetnost se razvijala i transformisala, od antičkih skulptura do modernih digitalnih instalacija. Svaka epoha je imala svoje karakteristične stilove, tehnike i teme, koje su odražavale društvene, kulturne i političke kontekste svog vremena.

Antika: Temelji Umetnosti

U antičkoj Grčkoj i Rimu, umetnost je bila u službi bogova i vladara, ali i izražavanja ljudskih ideala lepote i harmonije. Skulptura je bila dominantni medijum, sa idealizovanim prikazima ljudskog tela u bronzi i mermeru, poput skulptura Zeusa, Afrodite i rimskih imperatora. Arhitektura je takođe bila impresivna, sa hramovima, amfiteatrima i forumima koji su služili kao centri javnog života i religijskog kulta.

Srednji Vek: Sakralna Umjetnost i Gotika

Srednji vek je bio period intenzivne religijske inspiracije, što je odrazilo umetnost tog doba. Freske i mozaici na crkvama i manastirima prikazivali su biblijske scene i svetce, dok su vitraži u gotičkim katedralama transformisali svetlost u boju i simboliku. Skulpture u ovom periodu su takođe bile sakralne, često stilizovane i idealizovane, sa fokusom na duhovni i simbolički sadržaj.

Renesansa: Ponovno Rođenje Ljudske Lepote

Renesansa u Italiji označila je preporod interesovanja za klasičnu grčku i rimsku umetnost, sa naglaskom na humanizam, racionalnost i istraživanje prirode. Umetnici poput Leonarda da Vinčija, Mikelanđela i Rafaela stvorili su remek-dela koja su istraživala ljudsku anatomiju, perspektivu i emotivnu ekspresiju. Slikarstvo, skulptura i arhitektura renesanse postavili su standarde estetske savršenosti i harmonije.

Barok i Rokoko: Ekstravagantnost i Emotivna Ekspresija

Barokna umetnost je bila karakterisana dramatičnim pokretima, dinamičnim kompozicijama i jakim kontrastima svetla i senke. Umetnici poput Karavađa, Rembranta i Berninija istraživali su duboke emocionalne teme i religijske motive, stvarajući dela koja su dramatično uticala na posmatrača. Rokoko je, sa druge strane, naglašavao gracioznost, intimnost i detaljnu dekoraciju u slikarstvu, skulpturi i dekorativnim umetnostima.

Klasicizam i Romantizam: Umetnost i Emocija

Klasicizam je obnovio interesovanje za klasičnu umetnost i ideale harmonije, reda i simetrije. Umetnici su se okretali klasičnim temama iz grčke i rimske mitologije, stvarajući dela koja su slavila herojske akte i moralnu čistotu. Romantizam je, nasuprot tome, naglašavao individualnost, subjektivnost i snove, često se baveći prirodom, nacionalnim identitetom i unutrašnjim svetom umetnika.

Moderna Umetnost: Inovacija i Izazov Tradicije

Moderna umetnost, počev od kraja 19. veka, donela je revoluciju u umetničkim praksama, stvarajući novi izrazni jezik koji se oslanjao na apstrakciju, ekspresionizam, kubizam, futurizam i nadrealizam. Umetnici poput Pikasa, Kandinskog, Duchampa i Dalija eksperimentisali su sa novim materijalima, tehnikama i konceptima, izazivajući tradicionalne norme i estetske standarde.

Savremena Umetnost: Raznolikost i Multimedijalnost

Savremena umetnost, od 20. veka pa nadalje, obuhvata širok spektar izraza i medijuma, uključujući slikarstvo, skulpturu, instalacije, performanse, video umetnost, digitalnu umetnost i interaktivne medije. Umetnici istražuju kompleksne teme kao što su identitet, globalizacija, politika, ekologija i tehnologija, koristeći svoje stvaralačke procese kako bi angažovali i provocirali publiku.

Uticaj Umetnosti na Društvo i Kulturu

Umetnost je imala dubok uticaj na društvo i kulturu kroz istoriju, odražavajući i oblikujući vrednosti, ideje i identitete zajednica širom sveta. Ona je služila kao svedok istorije, kao platforma za društvene promene i kao izvor inspiracije i refleksije za pojedince.

Budućnost Umetnosti: Inovacija i Društveni Uticaj

U eri brzih tehnoloških promena i globalnih izazova, umetnost ostaje vitalan kanal za izražavanje kompleksnosti savremenog života. Nove tehnologije, kao što su virtuelna stvarnost, veštačka inteligencija i bio-umetnost, otvaraju nova vrata za eksperimentisanje i interakciju umetnika sa publikom.

U zaključku, umetnost je nepresušan izvor inspiracije i razumevanja ljudskog iskustva. Kroz različite epohe i stilove, umetnici su kontinuirano istraživali granice kreativnosti, stvarajući dela koja su prenosila emocionalnu, intelektualnu i duhovnu dubinu. Umetnost ostaje ključna sila koja obogaćuje naš svet i provocira naše misli, inspirišući nas da vidimo svet kroz nove perspektive i otvarajući put ka boljem razumevanju sebe i drugih

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here