Čulo sluha je jedno od najvažnijih čula koje ljudi poseduju, slično važnosti vida. Zbog toga je izuzetno važno brinuti se o zdravlju naših ušiju kako bi one mogle obavljati svoju funkciju na najbolji način. Često se događa da uši postanu začepljene ili da nas bole, što može zahtevati posetu lekaru.

  • Oni koji su iskusili muke upale uha dobro su svjesni težine i razmjera tegoba koje ona donosi. Očuvanje zdravlja našeg uha ima golemu važnost jer naš svakodnevni život uvelike ovisi o funkcionalnosti ovog ključnog osjetila. Osobe s kompromitiranim imunološkim sustavom koje imaju infekciju uha moraju biti vrlo oprezne. Brza identifikacija i liječenje infekcija uha od iznimne su važnosti, budući da mogu izazvati značajnu nevolju.

    Traženje smjernica od zdravstvenog stručnjaka od iznimne je važnosti kada su u pitanju bilo kakva pitanja koja se odnose na zdravlje. Koža može doživjeti neugodan osjećaj, obilježen osjećajem pečenja ili peckanja. Zanemarivanje onoga što se u početku može percipirati kao manji svrbež u unutarnjem ušnom kanalu može rezultirati napredovanjem teže bolesti. Uši pokazuju živopisnu grimiznu nijansu, kako iznutra tako i izvana.

    Na početku se može primijetiti manja promjena u boji unutar ušnog kanala. Ipak, kako stanje napreduje, upala i crvenilo postaju sve vidljiviji iu unutarnjem i vanjskom dijelu uha. Nadalje, javlja se osjećaj nelagode ili fizičke nelagode. U početku može postojati osjećaj nelagode u uhu, osobito nakon bilo kakve manipulacije ili pritiska primijenjenog na tragus. Potom se pojedinci mogu susresti s osjećajem začepljenosti u ušima.

U slučaju težih slučajeva, osjećaj nelagode može se proširiti na područje lica, vrata ili sljepoočnica. Kako infekcija napreduje, blago, neprimjetno oslobađanje može se progresivno intenzivirati u usporedbi s drugim pokazateljima. Osobe pogođene ovom bolešću mogu imati prigušen sluh ili stalnu percepciju zvonjave.

Iako se pojedinci s blagim slučajevima možda neće susresti s ovim specifičnim simptomom, oni s težim slučajevima mogu potencijalno doživjeti smanjenje svojih slušnih sposobnosti. Nije neobično primijetiti iskrivljen sluh ili upornu zvonjavu u ušima. Jedan ključni pokazatelj na koji treba obratiti pozornost je postojanje povećanih limfnih čvorova u području vrata. Neuspjeh u učinkovitom liječenju infekcije može dovesti do značajne upale unutar limfnih čvorova.

Povišena temperatura može se javiti kao posljedica potpunog začepljenja zvukovoda uzrokovanog upalom. Kako biste zaustavili ili spriječili ovaj napredak, preporuča se suzdržati se od korištenja pamučnih štapića ili bilo kojih drugih predmeta koji nisu posebno namijenjeni za tu svrhu. Iako štapići od vate učinkovito čiste stijenke uha, oni također imaju sposobnost nenamjernog guranja ušnog voska dublje u ušni kanal.

U slučaju bilo kakve nelagode koja proizlazi iz njihove uporabe, preporučuje se da u potpunosti prekinete njihovu upotrebu. Osim toga, savjetuje se suzdržati se od češanja ušiju neprikladnim predmetima kao što su ključevi, pribadače ili spajalice, budući da ti predmeti mogu pogoršati problem gurajući ušni vosak dublje u uho, što može dovesti do iritacije i oštećenja kože . Osobe koje su osjetljive na infekcije uha trebale bi razmotriti provedbu preventivnih mjera.

Za zaštitu ušiju od vlage tijekom plivanja postoje dvije moguće metode. Prvi uključuje nošenje kape za plivanje, koja djeluje kao zaštitna barijera. Alternativno, mogu se koristiti prilagođeni čepići za uši. Traženje smjernica od liječnika također je korisno jer oni mogu ponuditi dragocjene savjete o dodatnim preventivnim mjerama prilagođenim vašim osobnim okolnostima. Neophodno je temeljito osušiti uši nakon plivanja kako biste održali optimalnu njegu ušiju.

Nakon što ste završili s plivanjem i izašli iz vode, započnite s naginjanjem glave na jednu stranu i nježnim tapkanjem i sušenjem ušiju ručnikom. Kako biste omogućili sigurno otjecanje preostale vode, nježno manipulirajte ušnim školjkama u različitim smjerovima. Ako i dalje osjećate vlagu u ušima nakon povratka kući, korištenje sušila za kosu može pomoći u postupku sušenja. Ne zaboravite prilagoditi sušilo za kosu na malu brzinu i nisku temperaturu kako biste osigurali maksimalnu udobnost.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here