Hemangiomi su česti, benigni tumori kože koji mogu izgledati zabrinjavajuće zbog svoje izražene boje i oblika, ali su obično potpuno bezopasni. Evo detaljnijeg objašnjenja o različitim tipovima hemangioma i kada bi mogli zahtevati medicinsku pažnju.

  • Najčešći tip hemangioma poznat je kao nevus hemangiom ili hemangiom trešnje. Ove hemangiome je lako prepoznati po njihovoj crvenoj nijansi, iako se također mogu manifestirati u nijansama plave, crne ili više boja. Obično se pojavljuju na trupu, iako se mogu pojaviti i na drugim dijelovima tijela.

Kako pojedinci stare, osobito nakon što navrše 40 godina, količina hemangioma obično raste. Općenito, ove su izrasline benigne i ne zahtijevaju nikakav oblik medicinske intervencije osim ako ne dođe do promjena u njihovim dimenzijama, pigmentaciji ili ako počnu krvariti.Paučasti hemangiomi, također poznati kao paučasti angiomi, pokazuju karakterističan uzorak nalik onom pauka, s crvenim izraslinama koje izviru iz tamnijeg središta. Ključno je razumjeti sljedeće:

Paučasti hemangiomi, iako se mogu manifestirati u bilo kojoj fazi života, češći su kod žena kada su razine estrogena povišene, kao što je tijekom trudnoće. Važno je napomenuti da ove kožne anomalije ponekad mogu biti znak problema s jetrom, stoga, ako se pojave višestruki ili iznenadni paučasti hemangiomi, preporučuje se potražiti savjet liječnika.Iako su općenito benigni, neki ih pojedinci odlučuju ukloniti iz estetskih razloga. Postupci koji se koriste za njihovo uklanjanje vrlo su slični onima koji se koriste za obične madeže, uključujući laserske, radiovalne i kirurške tehnike uklanjanja.

Hemangiomi se obično pojavljuju kao puka kozmetička neugodnost i rijetko predstavljaju značajne zdravstvene probleme u oba scenarija. Unatoč tome, ako primijetite bilo kakve promjene na svojim hemangiomima ili ako ih imate u znatnoj količini, savjetovanje s vašim liječnikom pomoći će vam u procjeni jesu li potrebni dodatni postupci ili tretmani.

BONUS TEKST:

Jabuke su jedno od najpopularnijih voća na svetu, poznate po svom osvežavajućem ukusu i brojnim zdravstvenim prednostima. Potiču iz Centralne Azije, a danas se uzgajaju širom sveta. Postoji mnogo različitih sorti jabuka, svaka sa svojom jedinstvenom kombinacijom ukusa, boje i teksture.

Zdravstvene prednosti jabuka:

Visok sadržaj vlakana: Jabuke su bogate vlaknima, što pomaže u održavanju zdravlja digestivnog sistema.
Antioksidanti: Jabuke sadrže flavonoide i vitamin C, koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i smanjenju rizika od hroničnih bolesti.
Nizak nivo kalorija: Jabuke su niskokalorične, što ih čini odličnim izborom za užinu u okviru dijete za mršavljenje.
Poboljšanje zdravlja srca: Redovno konzumiranje jabuka može smanjiti nivo lošeg holesterola i poboljšati zdravlje srca.
Upotreba jabuka:
Jabuke se mogu jesti sveže, ali se takođe koriste u pripremi mnogih kulinarskih jela, uključujući pite, sokove, džemove i salate. Mogu se peći, kuvati, ili sušiti, a njihov slatkast i osvežavajući ukus ih čini omiljenim dodatkom mnogim receptima.

Čuvanje jabuka:
Najbolje je čuvati jabuke na hladnom mestu, poput frižidera, kako bi se produžila njihova svežina. Takođe, važno je odvojiti jabuke od drugih voća jer ispuštaju etilen, gas koji može ubrzati zrenje drugih plodova.

Jabuke su ne samo ukusne već i izuzetno korisne za zdravlje, što ih čini savršenim izborom za svakodnevnu ishranu.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here