Vesna Dragojević, udovica slavnog pevača Olivera Dragojevića, evocira sećanja na svoje mlade dane, posebno na trenutke kada je Oliver pokušavao da je osvoji. U njenim uspomenama, posebno se izdvaja priča o tome kako ju je Oliver pratio dok je šetala Stradunom, glavnom ulicom u Dubrovniku. Iako je tada Oliver već bio u vezi sa drugom devojkom, nije mogao da odoli Vesninoj privlačnosti. Njegova upornost i šarm na kraju su privukli njenu pažnju, što je bio početak njihove ljubavne priče.

  • Poznajem ženu po imenu Jelena, koja je imala kratak susret s nekim tko je izgleda imao sklonost svakodnevnom mijenjanju prijatelja. Taj bi pojedinac hodao ruku pod ruku s Jelenom, ali je i mene pomno motrio. Ova neobična situacija potrajala je otprilike deset dana. Zatim, jednog dana, ta je osoba sjedila u lokalnom baru s prijateljem i prišli su mi, izražavajući osjećaj bliskosti. Odgovorio sam podsjećajući ih da su zadnjih deset dana vukli za mnom. Ovu intrigantnu anegdotu Vesna je podijelila tijekom gostovanja u emisiji Giuliana na Radio Dalmaciji.

    Prema Vesninim riječima, Oliveru nije bilo pomoći i nade.Tijekom razgovora Vesna je ispričala jedan slučaj izgubljenog slučaja. Nakon kasnonoćnog koncerta u Trebinju, nazvao ju je u dva sata ujutro, obećavši da će doći po nju taksijem. No, u hodniku je zazvonio kućni telefon i izazvala pometnju koja je probudila cijelo ukućanstvo. Da stvar bude gora, Vesna je već u šest ujutro morala biti na poslu u bolnici.

U ovoj situaciji Vesna je ispričala i kako ga je podržavala, spomenuvši da je on bio sponzor, dok je ona sama bila podrška. Da bi uredili stan, njezini su roditelji čak digli kredite. Osam godina njih jedanaestero živjelo je zajedno u istom stanu, a svi su ujutro jurili van osim Vesne i njezine svekrve. Unatoč godinama koliko Vesna sada ima, svekrva je u Vesninim očima djelovala puno starije, a Vesna je često očekivala da će preminuti. Njihov odnos bio je iznenađujuće odličan, što je zapanjilo sve oko njih.

Koja je priča bila iza prvog susreta Vesne i Olivera?Godine 1973. Oliver je susreo buduću suprugu tijekom nastupa na Stradunu. Njihova je ljubav procvjetala tijekom sljedeće godine, a kulminirala je radosnim brakom. Vesna, koja je u početku pratila glazbenike na njihovim putovanjima, na kraju se iz Dubrovnika preselila u Split.

Do našeg rastanka nije došlo zbog redovnih vikend putovanja autobusom iz Splita u Dubrovnik, gdje sam radila u bolnici. No, nakon desetomjesečnog dugog putovanja, umorio sam se i odlučio se preseliti u Split. Bilo je to u proljeće 1974. godine kada smo izmijenili zavjete. Vesna je ispričala intrigantan detalj o našem braku, spomenuvši da je Oliver jednom rekao kako je tajming savršen. Vjerovao je da do njihove veze ne bi došlo da ju je upoznao samo godinu dana kasnije.

Tijekom iskrenog trenutka, priznao je da se smatra sretnim što se oženio prije nego što je postao slavan. Da je Vesna kasnije ušla u njegov život, sumnjao bi u njezine namjere, sumnjajući da je zanima samo njegovo bogatstvo.

Suprotno uvriježenom mišljenju, često su govorili da su njihovi rani dani bili nimalo laki. Oliverovi prihodi od gaža bili su skromni, a od Vesnine zarade kao medicinske sestre spajali su kraj s krajem. U početku su živjeli kod Oliverove obitelji, tek su 1982. godine osigurali vlastiti stan.Godine 1975. rodio im se prvi sin Dino, a samo tri godine kasnije bili su blagoslovljeni dolaskom blizanaca Damira i Davora.

Vesna i Oliver blagoslovljeni su s ukupno sedmero unučadi. Za Oliverova života rodilo ih se petero. Kako bi spriječio eventualno ismijavanje, Oliver je donio odluku da svojim sinovima zabrani da djeci daju imena po njemu, točnije kako se jednom od njih ne bi rugali da se zove Oliver Dragojević.U nastojanju da održi dugogodišnji obiteljski običaj da imena djece počinju slovom ‘D’, Oliver je nastojao održati tu tradiciju. Danas je Vesna stekla reputaciju hrabre i odvažne heroine koja je hrabro otišla u bolnicu autobusom dok je Oliver bio u Londonu.

Vesna je otvoreno izrazila negodovanje prema Oliverovoj glazbenoj karijeri te joj je smetao njegov posao koji uključuje kasne noći, alkohol i druženje do ranih jutarnjih sati. Zbog toga nisam bio sretan zbog prvog Oliverova trijumfa na Splitskom festivalu i zbog čega sam se dugo opirao ideji da zapjeva. Bila sam zabrinuta da se neće promijeniti. Zavoljela sam ga zbog njegove pameti, topline, jednostavnosti, dobrote, a iznad svega njegove istinske dobrote. Da on nije ostao vjeran tim osobinama, ne bismo bili zajedno, izjavila je Vesna.

U jednom konkretnom slučaju priznala je da se sakrila u garderobi dok je on izvodio svoj koncert.Prisjećajući se situacije uz smijeh, ispričala je kako joj je bilo neugodno što su je vidjeli s glazbenikom kada ju je pozvao na svoj koncert, zbog čega se sakrila u garderobu.

Oliverova smrt ostavila je Vesnu u stanju potpune devastacije. Međutim, postojao je trenutak kada je izrazila nepokolebljivu vjeru u njegovu sposobnost da pobijedi svoju bolest. Osvrćući se na svoj put kao pacijent, Oliver se pokazao izuzetnim. Tijekom prvih mjeseci nakon postavljanja dijagnoze, podnosio je vijest otpornije nego sama Vesna. Ispunjen bezgraničnim optimizmom, iskreno je vjerovao da će ustrajati. Vesna je tu istinu priznala, cijeneći njegovu iskrenost.

Nažalost, sudbina se okrutno okrenula i iskusni jedriličar na kraju je izgubio najtežu borbu, ostavljajući za sobom nasljeđe kojeg se rado sjećaju svi koji su se divili njegovom talentu i predanosti. Svake godine na taj dan njegovi kolege, prijatelji i obožavatelji odaju počast znamenitom glazbeniku.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here