Prisustvo puževa u bašti obično se smatra velikom neprijatnošću. Ova proždrljiva stvorenja imaju izuzetnu sposobnost da brzo pojedu mlade sadnice, tek nikle biljke, i sve plodove vašeg rada koje ste dugo negovali. Posebno tokom kišne sezone, puževi preuzimaju vlast, vladajući dok ne skupite hrabrost da izađete napolje i zaštitite svoje useve.

  • Kako biste iskorijenili ova dosadna stvorenja iz vašeg vrta, na raspolaganju vam je niz od osam provjerenih tehnika. Puževi se mogu učinkovito riješiti korištenjem snažnih svojstava kukuruznog brašna, što u konačnici dovodi do njihove smrti. Kako biste uspješno eliminirali ove vrtne nametnike, jednostavno postavite posudu napunjenu kukuruznim brašnom na otvorenom tijekom noćnih sati. Kad se probudite, otkrit ćete skup nepomičnih puževa u neposrednoj blizini posude. Ponavljajte ovaj postupak svake noći dok populacija puževa potpuno ne bude iskorijenjena.

Pivo ima jedinstven i kontradiktoran učinak na puževe: istovremeno ih odbija i mami. Kako biste iskoristili ovaj fenomen, jednostavno ulijte pivo u plitku posudu, poput tanjurića namijenjenog lončanici za cvijeće, i postavite je u svoj vanjski prostor. Do jutra ćete otkriti mrtve puževe uronjene u tekućinu, misteriozno privučene njome, slično kao pčele medu. Još jedna učinkovita tehnika uključuje miješanje ljuski jaja i taloga kave. Puževi se ne mogu snaći u oštrim rubovima ljuski jaja, a miris taloga kave ih odbija. Zaštitite svoj vrt izgradnjom barijere pomoću mješavine ove dvije tvari.

Pijesak, četvrti element o kojem ćemo raspravljati, pokazao je svoju zadivljujuću i prilagodljivu prirodu. Okružujući svoj vrt pijeskom, možete uspostaviti zaštitu koja podsjeća na ljuske jajeta, učinkovito odvraćajući puževe i čuvajući zdravlje vaših biljaka. Kad dođemo do kraja našeg popisa, nailazimo na amonijak, petu i posljednju stavku. Ova moćna tvar služi kao izvanredno sredstvo odvraćanja. Jednostavno napravite otopinu miješanjem 1 dijela amonijaka sa 6 dijelova vode i nanesite je kao sprej u svoj vrt. Možete biti sigurni da će se puževi kloniti vašeg vrijednog povrtnjaka.

  • Da bi se namamili puževi, tehnika uključuje raspršivanje vreća za smeće po dvorištu i lagano ih navlažiti. Vlaga puževima služi kao mamac koji ih mami da tijekom noći potraže utočište u vrećama. Nakon hvatanja puževa, odluka o njihovoj sudbini leži u vašim rukama. Osim toga, uvođenje prirodnih grabežljivaca poput ježeva, žaba i kokoši u vaš vrt pokazalo se učinkovitom metodom za borbu protiv najezde puževa.

Ova stvorenja posjeduju inherentnu sklonost konzumiranju puževa, služeći kao sredstvo odvraćanja i učinkovito ih držeći podalje od infiltracije u vaš vrt. Ako se ovi lijekovi pokažu neučinkovitima, bakar se može koristiti kao posljednja opcija. Okruživanje osjetljivih biljaka i sadnica bakrenim cijevima može biti skup pothvat, ali se pokazalo vrlo učinkovitim. Svojstva bakra ometaju prolaz puževa, a sama prisutnost bakra izaziva prirodnu reakciju sa sluzi puža, što rezultira udarom sličnim električnoj struji. Kako bi se riješio problem puževa koji ne mogu pobjeći iz granica vrta, hortikulturisti predlažu postavljanje zamki od kukuruznog brašna ili piva unutar bakrenih žica.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here